אובדן של אדם קרוב הוא משבר נפשי ויש שפונים לטיפול עקב כך. במקרים אלה ננסה להגיע להבנה של הדינמיקה הנפשית שמקשה עליך להתמודד עם הנסיבות. עוד נשאף לגעת ברגשות כואבים שיזכו להכלה בקשר הטיפולי ולהתבוננות מחודשת על מציאות חיים בצל האובדן.
אבל טיפול אחרי אובדן
מוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים. כאשר אדם מבוגר הולך לעולמו הדבר כמובן מעורר תחושות של עצב ודורש כוחות להתמודדות אך עדיין ישנה לרוב תחושה של השלמה. מצבים קשים יותר להתמודדות הם כאשר הפטירה קורת בטרם עת, בין אם ממחלה קשה, תאונה או במהלך שירות צבאי. במצבים אלה של אבל טיפול אחרי אובדן יכול לתרום הרבה מאוד לקבלת המצב והמשך החיים ללא תחושות קשות המלוות את הקרובים לנפטר כמו אשמה, עצב עמוק ולעיתים אפילו כעס על הנפטר עצמו.
מתי מומלץ במצב של אבל טיפול אחרי אובדן
אבל מביא איתו תחושות לא פשוטות של געגוע, עצב ולעיתים תחושת פספוס או כעס, והדברים הם טבעיים ונורמליים. אמנם האבל תחום בשבעת ימי שבעה אך כמובן שזהו לא זמן מספיק לחזרה מלאה לשגרה וקיום חיים נורמליים לצד החסר/ההעדר. לרוב מצב של אבל נמשך כשנה. כמובן שגם לאחר מכן ישנן למדי פעם תחושות של עצב וגעגוע, במיוחד בתאריך המוות או יום ההולדת של הנפטר. איך יודעים מתי במצב של אבל טיפול אחרי אובדן הוא מתבקש? כאשר ישנה מצוקה בולטת שאינה יורדת ברמתה לאורך זמן, כאשר ישנה פגיעה משמעותית בתפקוד לאורך זמן וכאשר ישנן תחושות קשות של כעס ואשמה מומלץ לפנות לטיפול וגם כשלאדם אין תמיכה של אנשים קרובים, משפחה וחברים, טיפול יכול להוות מערכת תמיכה חלופית.
שיטות טיפול באובדן ואבל
במצב של אבל טיפול אחרי אובדן יכול להיות בשיטות שונות, בהתאם למצבו של האדם. כיצד בא לידי ביטוי האבל – האם כעצב עמוק, כעס, אשמה, והן בחומרת הבעיות/קשיים, האם אלה תחושות עמוקות שצצות ברגעים שאדם אינו בפעילות, כשהוא לבד, עם עצמו או האם התחושות הן ברמה שאינה מאפשרת תפקוד תקין. גם הזמן שעבר מהמוות יקבע מה כולל טיפול באבל אחרי אובדן. ככל שהדבר טרי וחמור יותר כך יהווה הפסיכולוג קודם כל אוזן קשבת, לספק למטופל מקום להתנתק מעט ולפרוק את תחושותיו. ככל שהטיפול יתקדם ניתן לעבור לטיפול מעשי יותר שגם ישפר ויתן כלים להתמודדות עם המצב כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי שמשלב בין הבנת הרגשות והתחושות לעומק לבין כלים מעשיים להתמודדות ולהפחתת עוצמת הרגשות והתחושות המלוות. תמר ברלין היא פסיכולוגית קלינית המתמחה בין היתר בטיפול באובדן ואבל שהגיעו מסיבות שונות באמצעות שיטות טיפול מגוונות. מוזמנים ליצור קשר.
טיפול באובדן ושכול
לצד התמודדויות, מתחים ולחצים שיש בכל העולם, ישנה התמודדות שאמנם אינה קיימת רק בישראל אך אצלנו היא שכיחה לצערנו הרבה יותר והיא אובדן ושכול. אובדן אנשים קרובים לא חייב כמובן להיות קשור רק לשירות הצבאי אך אצלנו הוא ללא ספק מעלה את מספר המשפחות המתמודדות עם העניין: הורה שנהרג בשירות מילואים, בן שנהרג בשירות הסדיר או המילואים ופיגועי טרור שנמצאים ברקע כל הזמן ומרימים ראש בתקופות מסוימות. לכן לא מפתיע שרבים יותר ויותר מחפשים טיפול באובדן ושכול. אם בעבר כולם היו שומרים דברים בבטן ולא מעיזים לשתף במצוקות הנובעות מכך, היום הדברים נפתחים ואנשים מבינים שטיפול בעניין הוא לא רק לטובתם האישית אלא לטובת החברה כולה.
מה המשמעות של טיפול באובדן ושכול
מעבר לבושה שהייתה שנים רבות להודות בקשיים ומצוקות שגורמים האובדן והשכול, יש כאלה שנרתעים לעבור טיפול מתוך מחשבה מוטעית שטיפול כזה מטרתו להשכיח את אותו אדם אהוב ולעצור תחושות טבעיות כמו עצב וגעגוע אליו. כמובן שלא זו המטרה. טיפול באובדן ושכול מיועד לסייע בעיכול הדבר הכבד שנפל. נציין שאמנם אובדן ושכול מדברים יותר על מוות לא טבעי: אובדן בעקבות מחלה או תאונה וכמובן שכול שנסיבותיו ברורות וידועות, אך טיפול באובדן ושכול יכול להיות גם לאחר פטירה טבעית של הורה מבוגר. הכל תלוי בתחושות שהמוות יוצר, האם יש תחושה שאי אפשר להמשיך הלאה, מצוקה קשה ועצב שלא ניתן להכיל. לכל אלה טיפול זה בא לסייע, לאזן מעט את הדברים, להקל מעט ולמצוא דרכים כיצד להמשיך הלאה, להביא למצב שהמטופל ירשה לעצמו גם לשמוח וליהנות ללא תחושת אשמה ולא רק לכאוב ולסבול.
לבחור את האדם המתאים לעבור איתו את התהליך
טיפול באובדן ושכול הוא מסע שלם, תהליך עמוק שהמטופל אמור לעבור כדי להמשיך הלאה וזאת כמובן מבלי לשכוח את אותו אדם אהוב שכבר לא נמצא, להגיע למצב שאותו אדם נמצא בליבו אך חסרונו אינו שולט בחייו. לשם כך חשוב לבחור מטפל בעל ניסיון רב בטיפול בתחום רגיש זה, מטפל שהתחושה איתו תהיה קודם כל נוחה ונעימה, שלא תהיה תחושה של לחץ או זירוז כי זהו מצב מורכב שההתמודדות איתו לא פשוטה. תמר ברלין היא פסיכולוגית קלינית מוסמכת בעלת הכשרה וניסיון בטיפול באובדן ושכול. היא ליוותה רבים בדרכם לשחרור מהתחושות הכבדות ולהמשך החיים לצד האובדן. מוזמנים ליצור קשר.